Dieta pentru pacientii cu insuficienta venoasa

O alimentație sănătoasă are efecte pozitive asupra întregului corp, însă anumite alimente sunt mai utile dacă suferi de o boală sau alta, cum ar fi insuficiența venoasă. Dacă te confrunți cu această afecțiune, e bine să știi că unele ingrediente te ajută să îți gestionezi mai bine insuficiența venoasă.

Insuficiența venoasă cronică apare când pereții venelor de la picioare nu funcționează în mod eficient. Asta înseamnă că circulația sângelui de la picioare înapoi către inimă este îngreunată. Simptomele cele mai frecvente includ senzația de oboseală în picioare, edemul (picioarele sunt umflate) și dilatațiile venoase (vene proeminente care se observă pe picioare, numite varice).

Dacă înveți să faci alegeri alimentare sănătoase, acestea te pot ajuta să previi problemele de tipul varicelor și/sau venelor tip pânză de păianjen. Totodată, o alimentație adecvată te va ajuta să ții mai bine sub control insuficiența venoasă și împiedici agravarea problemelor sistemului venos de la picioare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Sfaturi de alimentație în insuficiența venoasă

Obiceiurile alimentare care încurajează pierderea în greutate pot să ajute, în același timp, și la reducerea probabilității de apariție a unor probleme asociate cu insuficiența venoasă cronică.

Este important să ai o dietă bogată în fibre

O dietă din care lipsesc fibrele poate fi asociată cu scaune tari și cu un tranzit intestinal lent, care te predispune unui efort suplimentar. Având un tranzit lent, crește presiunea intraabdominală care contribuie la o presiune crescută a sângelui în venele de la picioare. Din acest motiv ai nevoie de fibre în meniul zilinic, pentru că acestea ajută digestia. Iar dacă pe termen lung nu consumi suficiente fibre, pereții venelor tale vor deveni din ce în ce mai slăbiți.

Ai grijă să consumi alimente bogate în flavonoide

Flavonoidele sunt substanțe chimice care au fost asociate cu anumite beneficii la nivel cardiovascular. Beneficiile relevante pentru insuficiența venoasă cronică se referă la reducerea riscului de inflamație vasculară și îmbunătățirea funcțiilor anumitor vase de sânge. Flavonoidele se găsesc în numeroase alimente sănătoase, precum strugurii, ceaiul verde, ceaiul alb, fructele citrice, broccoli-ul, mazărea, soia, țelina, ardeii iuți și fructele de pădure de culoare roșie, albastră și violet sau purpuriu.

Optează pentru ingrediente antiinflamatoare

Anumite alimente pot ajuta la scăderea inflamației și la îmbunătățirea circulației sângelui în picioare, iar astfel se poate preveni formarea unor noi varice. O dietă incompletă sau prea săracă în nutrienți (care conține cantități mari de grăsimi trans, zahăr, cofeină, alcool și alimente ultra procesate) poate contribui la deteriorarea venelor, la circulația deficitară a sângelui, la problemele tensiunii arteriale, la dezechilibrele hormonale și la creșterea în greutate.

Alimente utile în insuficiența venoasă

Când vorbim de ce alimentație e mai potrivită în insuficiența venoasă, e bine de știut că, pentru vene mai sănătoase la nivelul picioarelor, ai nevoie de ingrediente care luptă contra inflamației și care pot reduce aspectul varicelor.

Alimente bogate în fibre

Fibrele sunt necesare pentru funcționarea unui sistem digestiv sănătos. Dacă mănânci 30‑40 de grame de fibre în fiecare zi, vei vedea că este un mod extraordinar de a preveni constipația, care poate cauza o presiune crescută a sângelui în venele din preajma abdomenului și picioarelor, așa cum am discutat. Alimente bogate în fibre sunt semințele de chia și semințele de in, legumele, fructele proaspete și leguminoasele care înainte de gătire trebuie lăsate la înmuiat (fasole, linte, năut, mazăre, boabe de soia).

Alimente bogate în antioxidanți 

La fel ca flavonoidele care se găsesc în fructe de pădure, antioxidanții, vitaminele C și E (ambele prezente în legumele verzi și în fructele citrice) ajută la întărirea venelor, luptă cu inflamația și îmbunătățesc funcția venoasă. Vitamina E previne cheagurile de sânge, acționează ca un anticoagulant natural și este asociată cu sănătatea inimii. Vitamina C este un antiinflamator puternic și este benefică și pentru sănătatea pielii.

Diureticele naturale

Pentru a crește urinarea și pentru a reduce retenția de apă sau edemul (umflarea țesuturilor), poți consuma alimente precum verdețurile proaspete (frunze de pătrunjel, coriandru, busuioc, păpădie), feniculul, castravetele, sparanghelul și țelina.

Alimentele bogate în magneziu

Staza venoasă, problemele legate de tensiunea arterială și crampele de la picioare sunt semnale de alarmă ale unor deficiențe în ceea ce privește electroliții din corp, cum ar fi potasiul și magneziul. Pentru a depăși aceste simptome, poți consuma mai multe legume frunzoase (salată verde, spanac, varză, sfeclă elvețiană etc.), avocado, banane, legume crucifere (conopidă, broccoli) și cartofi dulci.

Alimente picante

Condimentele precum piperul cayenne sau turmericul pun sângele în mișcare și astfel contribuie la o circulație mai bună și la controlul greutății.

Peștele gras și ouăle

Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, anșoa, sardinele, heringul și tonul, precum și fructele de mare, îți oferă doze importante de acizi grași Omega‑3, care sunt importanți pentru o bună circulație a sângelui. Potrivit unor cercetări recente, ouăle au fost asociate cu un risc mai mic de insuficiență venoasă.

Exemplu de meniu în insuficiența venoasă

Dacă am discutat despre ce alimentație este mai potrivită în insuficiența venoasă, hai să vedem concret cam ce combinații de ingrediente poți face pentru meniul zilnic. Bineînțeles, acestea sunt doar câteva idei pe care le poți adapta în funcție de preferințele tale.

Ziua 1

  • Mic dejun: Omletă cu legume proaspete (ouă, spanac, ceapă, ardei gras) gătită într-o linguriță de ulei de măsline extravirgin, consumată alături de o salată de roșii și o felie de pâine integrală ca atare sau prăjită și un pahar cu smoothie de portocale
  • Prânz: Salată de ton sau hering cu un ou fiert tare, tocat, boabe fierte de fasole neagră, țelină rasă, fâșii de ceapă roșie și felii de avocado, condimentată cu oțet balsamic și o lingură de ulei de măsline extravirgin; ca desert, o mână de fructe de pădure proaspete (zmeură, căpșuni, afine)
  • Cină: File de somon alături de cartofi dulci la cuptor, preparați cu usturoi și ierburi aromatice, cum ar fi rozmarin și busuioc, consumate cu sparanghel la grătar stropit cu zeamă de lămâie și presărat cu o lingură de parmezan; ca desert, o felie groasă de ananas proaspăt

Ziua 2

  • Mic dejun: Smoothie verde de spanac, banană, mango și lapte de migdale, consumat alături de o mână de migdale crude sau coapte fără ulei
  • Prânz: Salată grecească cu roșii, castraveți, ardei gras, brânză feta și măsline, stropită cu o lingură de ulei de măsline și una de oțet de vin, alături de o felie de pâine integrală ca atare sau prăjită
  • Gustare: o felie de pepene galben
  • Cină: Piept de pasăre la grătar cu legume (ardei, dovlecei, ciuperci) pe pat de quinoa fiartă, totul stropit cu o lingură de ulei de măsline și o salată de sfeclă roșie cu nuci și puțină brânză feta; la final, se bea un pahar de apă cu zeamă de lămâie

Ziua 3

  • Mic dejun: Iaurt grecesc simplu amestecat cu câteva linguri de fulgi de ovăz, semințe de chia, o lingură de nuci tocate și o linguriță de miere (opțional), plus un măr feliat
  • Prânz: O lipie din făină integrală umplută cu fâșii de carne de pasăre fiartă sau pregătită la grătar ori la cuptor și cu crudități după preferințe - frunze de salată, roșii, avocado etc. - plus o lingură de muștar și una de iaurt; ca desert, o mână de căpșuni proaspete
  • Gustare: Un bol cu bețe de legume (țelină, ardei gras, morcov) cu o lingură de humus
  • Cină: Chili vegetarian cu fasole neagră și roșii, servit pe pat de orez brun și cu salată de broccoli preparat la abur, peste care pui apoi puțină sare, zeamă de lămâie, ulei de măsline și usturoi pisat; la final, se bea un pahar cu ceai de gălbenele 

Cum știi că ești la risc de insuficiență venoasă?

Există mai mulți factori care pot contribui la apariția insuficienței venoase, iar unele persoane au un risc mai mare decât altele. Principalele cauze și factori de risc includ:

  • Leziuni la vene: Venele pot fi afectate de traumatisme, intervenții chirurgicale, inflamații sau alte probleme care le pot afecta structura sau funcționarea normală.
  • Slăbirea valvei venoase: Valvele venoase sunt structuri care ajută la prevenirea refluxului sângelui înapoi în picioare. Dacă aceste valve devin slăbite sau defectuoase, sângele poate refluxa și stagnează în venele picioarelor, ceea ce duce la insuficiență venoasă.
  • Tulburări genetice: Anumite tulburări genetice, cum ar fi boala varicoasă și sindromul post-trombotic, pot crește riscul de insuficiență venoasă.
  • Genul: Femeile sunt mai predispuse la insuficiența venoasă decât bărbații, în special din cauza schimbărilor hormonale asociate cu sarcina, menopauza și terapia hormonală.
  • Sarcina: Schimbările hormonale și presiunea crescută asupra venelor pelvisului și picioarelor din timpul sarcinii pot crește riscul de insuficiență venoasă.
  • Sedentarismul: Lipsa de mișcare și statul prelungit în poziție verticală pot reduce circulația sângelui și pot contribui la apariția insuficienței venoase.
  • Factori de risc legați de stilul de viață: Fumatul, obezitatea și o dietă prea bogată în sare și alimente ultra procesate pot afecta circulația sângelui, crescând riscul de insuficiență venoasă.
  • Înaintarea în vârstă: Riscul de insuficiență venoasă crește odată cu înaintarea în vârstă, deoarece venele devin mai rigide și valvele venoase tind să se slăbească.

NEWSLETTER DEDICAT DOC


Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Venous Insufficiency
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430975/
MINT - Chronic Venous Insufficiency – Adjust Your Diet & Lower Your Risk
https://www.mintstl.com/blog/chronic-venous-insufficiency-adjust-your-diet-lower-your-risk
Pub Med - Dietary Effects on Chronic Venous Disease
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35817383/
Studiul „Dietary Effects on Chronic Venous Disease”, apărut în Ann Vasc Surg. 2023 Jan:88:257-267. doi: 10.1016/j.avsg.2022.06.015. Epub 2022 Jul 8, autori: Jing He et al.

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0