7 lucruri pe care cei cu insuficienta venoasa cronica le inteleg cel mai bine

Boala venoasă cronică (BCV) este definită de anomalii morfologice și funcționale ale sistemului venos care afectează în primul rând extremitățile inferioare și care se manifestă sub formă de greutate/durere la nivelul picioarelor, edem, telangiectazie și vene varicoase. 

Hipertensiunea venoasă ambulatorie persistentă și inflamația care rezultă sunt modificările fiziopatologice care stau la baza bolii venoase cronice. Insuficiența venoasă cronică și ulcerele venoase cronice sunt asociate cu un prognostic prost. În plus, acestea împiedică pacientul să participe la activitățile profesionale și sociale, având ca rezultat scăderea calității vieții.

Milioane de oameni suferă din cauza disconfortului și a aspectului inestetic cauzate de varice și de venele în pânză de păianjen. Pacientul care suferă de insuficiență venoasă învață, în timp, cu ajutorul medicului său, ce presupune această afecțiune și cum să o țină sub control, pentru a evita complicațiile.

Varicele sunt, adeseori, rezultatul unei afecțiuni vasculare importante, numită reflux venos. Acesta are loc când valvele din venele de la picioare nu funcționează în mod corect și sângele nu mai circulă așa cum ar fi normal. Persoanele cu insuficiență venoasă cronică se confruntă cu multe probleme, nu doar de natură estetică, așa că putem spune că ele înțeleg cel mai bine neplăcerile cauzate de această afecțiune.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Varicele (venele varicoase) sunt doar unul dintre numeroasele simptome ale insuficienței venoase cronice. Acestea sunt vene proeminente, ce par încurcate, care se află aproape de suprafața pielii. Dincolo de acest simptom, persoanele cu insuficiență venoasă cronică (IVC) se confruntă și cu alte probleme și înțeleg cât de important este diagnosticul corect în cazul lor.

Ce lucruri înțeleg cei cu insuficiență venoasă cronică

1. Pacienții cu insuficiență venoasă cronică înțeleg că varicele nu sunt doar o problemă de natură estetică

Deși unii pacienți cu varice își doresc pur și simplu să scape de aceste vene proeminente și inestetice și să își îmbunătățească aspectul picioarelor, există mulți oameni care se confruntă cu simptome de genul: edem (umflarea picioarelor), senzație de greutate în picioare, senzație ca de arsură, crampe, sindromul picioarelor neliniștite și/sau furnicături din cauza varicelor. Nu e un lucru neobișnuit să simți durere sau senzație de arsură în membrele inferioare, după ce ai stat mult în picioare.

2. Pacienții cu insuficiență venoasă cronică înțeleg că există anumiți factori care le cresc șansele de a avea varice

Milioane de români suferă de varice, potrivit statisticile. Există mai mulți factori care cresc riscurile de a suferi de această problemă, cum ar fi: sarcina, obezitatea și ereditatea. Chiar și așa, nu este un lucru sigur că vei suferi de varice odată ce vei îmbătrâni. De fapt, uneori vârsta nu are nimic de-a face cu faptul că dezvolți insuficiența venoasă cronică, principala cauză a apariției varicelor.

3. Pacienții cu insuficiență venoasă cronică știu că varicele nu apar doar la femei

Deși dilatațiile venoase de acest tip sunt mai frecvent întâlnite la femei, și bărbații sunt afectați în proporție de 10-15%. Procentul mai mare de femei are mai mult de-a face cu presiunea sângelui în picioare și cu kilogramele în exces cu care persoanele de sex feminin se confruntă în timpul sarcinii.

4. Pacienții cu insuficiență venoasă cronică știu că diagnosticul îl poate pune doar medicul

Diagnosticarea cu acuratețe a bolii venoase cronice necesită o anamneză amănunțită și un examen fizic și investigații non-invazive. Ce înseamnă asta? În momentul în care un pacient se prezintă la medic, acesta îi analizează pielea pentru a descoperi eventualele vene vizibile, dilatate, cum ar fi telangiectazie, vene reticulare sau varice. Un alt lucru pe care specialistul îl face este de a evalua ulcerele active sau vindecate, hiperpigmentarea, dermatita de stază, atrofia Blanche sau lipodermatoscleroza. 

În prezent, imagistica duplex venoasă este cea mai populară și recomandată metodă pentru evaluarea etiologiei și anatomiei și diagnosticarea bolii venoase cronice. Atunci când un duplex venos nu reușește să ofere dovezi concludente cu privire la etiologia bolii venoase cronice, pletismografia poate fi benefică din punct de vedere terapeutic. Tomografia computerizată și venografia prin rezonanță magnetică necesită material de contrast intravenos și sunt deosebit de utile pentru evaluarea venelor proximale și a structurilor înconjurătoare.

Înainte de a se recomanda intervenția chirurgicală, aceste proceduri pot fi utilizate pentru a caracteriza anatomia venoasă complexă, cum ar fi un blocaj venos iliofemoral.

Fotopletismografia, pletismografia cu tensiometru și volumetria piciorului sunt alte proceduri de diagnostic non-invazive.

Pentru diagnosticarea insuficienței venoase cronice, medicul poate recomanda și: 
a) venografia cu contrast - această investigație are ca scop identificarea refluxului în vena femurală comună și la joncțiunea safenofemurală și poate fi utilizată în cazuri de reconstrucție venoasă; 
b) ecografia intravasculară reprezintă o sondă cu ultrasunete și este utilizată pentru a vizualiza anatomia vasculară periluminală pentru a detecta obstrucția venoasă sau stenoza;
c) Măsurarea presiunii venoase ambulatorie este standardul de aur pentru determinarea hemodinamicii insuficienței venoase cronice. Această investigație presupune inserarea unui ac în vena piciorului dorsal și conectarea acestuia la un traductor de presiune.

Chiar dacă această investigație ar putea determina severității insuficienței venoase cronice și a rezultatelor clinice, este rar utilizată din cauza naturii sale invazive și a modalităților alternative de diagnostic.

5. Pacienții cu insuficiența venoasă cronică știu că dacă fac schimbări în stilul lor de viață, acest lucru va afecta varicele

Deși modificările făcute în stilul de viață nu te vor scăpa în totalitate de varice, aceste decizii te pot ajuta să ameliorezi unele simptome dureroase cu care te-ai confruntat la un moment dat. De exemplu, greutatea corpului poate avea un impact uriaș asupra varicelor, iar dacă îți menții greutatea la un nivel normal, considerat sănătos, acest lucru te ajută să reduci o parte din presiunea care îți poate crea un disconfort major la nivelul picioarelor.

6. Pacienții cu insuficiența venoasă cronică știu că operația nu este singura opțiune de tratament pentru varice și alte simptome

Unii pacienți vor să meargă la medici specialiști doar cu scopul de a îndepărta varicele, însă trebuie să știi că intervenția chirurgicală nu este singura soluție. În majoritatea cazurilor, când un pacient este diagnosticat cu reflux venos datorat valvelor din vene care nu își mai îndeplinesc funcția (insuficiență venoasă), este recomandată o perioadă de terapie conservatoare înainte de a se încerca orice altă metodă. În această „perioadă de probă", pacientul va trebui să poarte ciorapi compresivi, pentru că aceștia ajută la reducerea stazei sângelui (acesta nu se mai acumulează în unele zone din picioare).

7. Pacienții știu că există mai multe abordări pentru a trata insuficiența venoasă cronică

Printre aceste abordări se numără: ciorapii medicinali compresivi (disponibili în farmacii și la magazinele cu dispozitive medicale), medicamentele (medicul tău îți poate prescrie anumite medicamente, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge), tratamente chirurgicale (proceduri precum „smulgerea" venelor sau „stripping", angioplastia, repararea valvelor etc.).

În funcție de cât de severă este insuficiența venoasă cronică de care suferi, medicul poate recomanda un anumit tratament. În cazul în care boala este în stadiu incipient, scopul principal este de a preveni umflarea dureroasă și ulcerul. În acest caz, pot fi de folos o dietă sănătoasă, mai multă mișcare, purtarea de șosete compresive și schimbarea pozițiilor corpului pentru a îmbunătăți fluxul sangvin. O altă opțiune ar putea fi anumite tipuri de medicamente care scad riscurile de formare a cheagurilor de sânge.

Măsurile conservatoare de management pentru a ajuta la tratarea simptomelor bolii includ folosirea de ciorapi compresivi, ridicarea picioarelor, exerciții de rutină și menținerea unui indice de masă corporală mai mic de 30. Măsurile de gestionare conservatoare vor ajuta la gestionarea simptomelor și la progresia lentă a bolii, dar acest lucru nu va vindeca sau nu va inversa refluxul venos superficial.

În cazul insuficienței venoase cronice poate fi necesar să urmezi un tratament specific, cum ar fi scleroterapia. Acest proces presupune ca medicul să injecteze o substanță în vena care impune probleme. În urma acestei proceduri, vena se va închide, iar sângele va începe să parcurgă un alt „drum”. 

Radiofrecvență (RF) sau ablația cu laser este o procedură care presupune introducerea unui cateter special în interiorul venei superficiale și sigilarea venei.

Flebectomie este o altă procedură recomandată în insuficiența venoasă cronică. Aceasta presupune îndepărtarea unor bucăți mici din vena afectată printr-o puncție sau incizie mică pe care medicul o face la locul venei. Apoi specialistul îndepărtează aceste segmente mici pentru a întrerupe fluxul de sânge prin venă, ceea ce face ca vena să fie mai puțin proeminentă.

Dacă sunt identificate procesele din spatele bolii venelor profunde, cum ar fi sindromul post-trombotic sau compresia venei iliace, evaluarea și tratamentul suplimentar pot include venografia, ultrasunetele intravasculare (IVUS), venoplastia și plasarea de stent. Toate acestea sunt proceduri minim invazive efectuate de obicei în ambulatoriu.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se poate preveni insuficiența venoasă cronică

Dacă ai un risc crescut de a suferi de insuficiență venoasă cronică (ești obez, fumător sau ai peste 50 de ani), este important să ții cont de câteva recomandări pentru a preveni această problemă de sănătate, precum: 

  • Renunță la fumat
  • Scapă de kilogramele în plus
  • Mănâncă sănătos și fă exerciții de rutină
  • Încearcă să nu stai în picioare perioade lungi de timp
  • Reorganizează-ți spațiul de lucru pentru a atenua orice presiune asupra picioarelor
  • Poartă pantofi cu suport suplimentar

Chiar dacă respecți toate aceste recomandări, este posibil să te confrunți cu insuficiența venoasă cronică. Însă toate acestea contribuie la un stil de viață sănătos și scad riscul de hipertensiune, ceea ce reduce riscul de insuficiență venoasă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Chronic Venous Insufficiency
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK587341/
Center for Vascular Medicine - What is Chronic Venous Insufficiency?
https://www.cvmus.com/vascular-conditions/chronic-venous-insufficiency


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0