Melanomul la copii si adolescenti: factori de risc

Melanomul poate apărea la orice vârstă, inclusiv la oameni foarte tineri. Copiii și adolescenții reprezintă grupe speciale de pacienți cu melanom, deoarece, de cele mai multe ori, este nevoie de o abordare diagnostică și terapeutică specială, ținând cont de particularitățile fiecărei perioade în parte.

Deși cazurile nu sunt dese, melanomul este o tumoră care poate apărea chiar și la copii. Se apreciază că 2% din totalul de melanoame apar sub vârsta de 20 ani, iar 0.3% din total se dezvoltă la copii sub vârsta de 14 ani. Chiar dacă aceste cazuri sunt foarte rare, este esențial de știut faptul că melanomul poate apărea la orice vârstă, deci nu există copii care să fie prea mici pentru a dezvolta această boală. 

De multe ori, diagnosticul se întârzie din cauza faptului că unele forme de melanom la copil diferă de formele întâlnite mai frecvent la adult. De asemenea, majoritatea părinților nu își imaginează faptul că tumori agresive pot apărea la copii, astfel că nu își pun decât tardiv problema unui consult de specialitate.

În urma statisticilor efectuate, s-a constat o creștere alarmantă a numărului de melanoame apărute la copii în ultimii ani. Numai în SUA sunt diagnosticați anual cu melanom în jur de 500 de copii. Apariția melanomului la copii și adolescenți tine de predispoziția genetică și de un număr de factori de mediu. Este o tumoră la fel de agresivă și la copii, iar dacă este depistată în stadii avansate, decesul poate fi iminent.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tipuri de melanom care apar în copilărie

Melanomul prezent la naștere (melanom congenital)
Melanomul care se dezvoltă în nevul melanocitar congenital - un semn maro din naștere
Melanomul care apare la pacienții cu nevi displazici sau atipici 
Nevul albastru malign
Melanomul nodular
Melanomul spitzoid

Factori de risc pentru melanom la copii

În general, este vorba de aceiași factori de risc ca la adult.

Genele

Predispoziția genetică joacă cel mai important rol și este legată de existența în ADN a unor gene ale căror mutații favorizează dezvoltarea melanomului. Pentru fiecare dintre tipurile de melanom pediatric sunt implicate gene diferite. Copiii care au un istoric familial de melanom au un risc mai mare. De asemenea, anumite sindroame genetice, precum sindromul xeroderma pigmentosum, care afectează capacitatea pielii de a repara daunele cauzate de UV, pot crește riscul.

Ultravioletele

Expunerea la razele ultraviolete (UV) este cel mai important factor de mediu cu implicare și în dezvoltarea melanoamelor la copii și adolescenți. Expunerea necontrolată la soare, fie constantă, cronică, fie acută, cu producerea de arsuri solare, crește riscul de melanom atât în copilărie, cât și mai târziu, în viața de adult. 

Culoarea pielii și alunițele

Cu cât copilul are pielea mai deschisă la culoare, cu tendință de a se arde atunci când stă la soare, sau are ochi albaștri ori verzi și păr blond, cu atât crește și riscul de apariție a melanomului. Cu cât copilul are mai multe alunițe, și mai ales dintre cele atipice (sindromul nevilor displazici), cu atât are risc mai mare de a dezvolta melanom, nu numai în copilărie sau adolescență, ci și în viața de adult. De asemenea, un risc mai crescut au și copiii cu nevi congenitali mari.

Sistemul imunitar slăbit

Copiii cu imunosupresie, fie din cauza unor condiții medicale, fie datorită tratamentelor medicamentoase care slăbesc sistemul imunitar, pot avea un risc crescut de melanom.

Un studiu retrospectiv multicentric în care au fost analizați 317 pacienți cu melanom, 73% diagnosticați în adolescență (vârsta ≥11ani), a arătat că subtipurile spitzoide (31%) și răspândirea superficială (26%) au fost cele mai frecvente cazuri și 11% dintre cazuri au apărut din nevi congenitali. Biopsia ganglionului santinelă a fost efectuată în 68% dintre cazuri și pozitivă în 46%. Decesul a fost observat în 7% dintre cazuri. Mai mulți dintre pacienții adolescenți cu melanom aveau antecedente familiale de melanom în comparație cu cei din grupul martor.

Un alt studiu retrospectiv de dată recentă, de dimensiuni mai mici, a analizat 37 de pacienți cu vârsta mai mică de 18 ani, cu melanom malign. Potrivit autorilor, o descriere a leziunilor la prezentarea clinică a fost disponibilă la 28 de pacienți. Majoritatea (16 cazuri) au avut o leziune pigmentată raportată, în timp ce șapte au avut leziuni amelanotice care au fost descrise ca fiind solzoase, rugoase sau friabile. Doi pacienți au prezentat leziuni nodulare subunghiale la degetul de la picior și degetul arătător, iar trei pacienți au prezentat mărirea ganglionilor drept caracteristică clinică de prezentare. Din punct de vedere histologic, au mai spus cercetătorii, cele mai frecvente subtipuri de melanom au fost nodular și spitzoid.

Cum se manifestă melanomul la copii și adolescenți?

Atunci când apare la copii și adolescenți, melanomul se poate manifesta ușor diferit, comparativ cu melanomul la adulți. Iată care sunt cele mai frecvente semne de melanom în rândul celor mici:

  • O excrescență la nivelul pielii care provoacă mâncărimi și/ sau sângerări;
  • O leziune care seamănă cu un neg, de culoare galbenă, albă sau roz;
  • O leziune la nivelul pielii;
  • Alunițe cu forme ciudate, în general, de dimensiuni foarte mari.

Melanomul la copii are șanse mari de vindecare

Tratamentul melanomului la copii depinde de mai mulți factori, inclusiv stadiul bolii la diagnosticare, localizarea și mărimea tumorii, vârsta copilului și starea sa generală de sănătate. În general, principiile de tratament pentru melanomul pediatric sunt similare cu cele pentru adulți, dar cu considerații specifice pentru vârstă și dezvoltare. Iată principalele modalități de tratament utilizate:

1. Excizia chirurgicală

Acesta este tratamentul principal pentru melanomul în stadii incipiente și implică îndepărtarea chirurgicală a tumorii și a unei margini de țesut sănătos înconjurător. Mărimea marginii depinde de grosimea melanomului și de localizarea acestuia.

2. Biopsia ganglionului santinelă

Această procedură este adesea efectuată în timpul exciziei chirurgicale pentru a stabili dacă melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici. Dacă ganglionul santinelă este pozitiv, poate fi necesară îndepărtarea ulterioară a mai multor ganglioni limfatici din zonă.

3. Terapie cu radiații

Aceasta poate fi utilizată în cazuri selectate, mai ales dacă melanomul este în stadii mai avansate sau dacă există riscul ca boala să recidiveze în zonă. Terapia cu radiații poate fi, de asemenea, utilizată pentru a trata melanomul care s-a răspândit la alte părți ale corpului, cum ar fi creierul sau oasele.

4. Imunoterapia

Imunoterapia este o opțiune pentru copiii cu melanom în stadii avansate sau pentru cei la care boala a recidivat. Acest tip de tratament ajută sistemul imunitar al copilului să recunoască și să distrugă celulele canceroase. Medicamente cum ar fi ipilimumab sau pembrolizumab sunt exemple de agenți imunoterapeutici care pot fi folosiți.

5. Terapia țintită

La fel ca în cazul adulților, terapiile țintite pot fi folosite în funcție de caracteristicile specifice ale tumorii. Aceste terapii sunt deseori direcționate către mutații genetice specifice care se găsesc în celulele tumorale, cum ar fi mutația BRAF.

6. Chimioterapia

Deși este mai puțin frecventă în tratamentul melanomului la copii, chimioterapia poate fi necesară în cazurile în care boala este foarte răspândită și nu răspunde la alte forme de tratament.

Indiferent de tratamentul aplicat, monitorizarea regulată este crucială pentru a detecta orice semne de recidivă sau răspândire a bolii. De asemenea, suportul emoțional și psihologic pentru copil și familie este esențial, deoarece diagnosticul și tratamentul pentru cancer pot fi extrem de stresante.

Ce se întâmplă după vindecarea melanomului?

Spre deosebire de adulți, copiii au o evoluție mult mai bună după tratarea melanomului. Rata de supraviețuire pe o perioadă de 5 ani a copiilor și adolescenților este de 90%. Chiar și în cazul în care celulele au migrat către nodulii limfatici, șansele de supraviețuire pe termen lung sunt mai mari de 60%. Melanomul este un tip de cancer recurent, de aceea e foarte important ca pacientul tânăr care depistează și tratează melanomul să revină la medicul dermatolog pentru controale regulate.

Prevenirea melanomului la copii este posibilă într-o oarecare măsură și se concentrează în principal pe limitarea expunerii la factorii de risc cunoscuți, mai ales la radiațiile ultraviolete. Deși nu toate cazurile de melanom pot fi prevenite, reducerea expunerii la radiațiile UV și monitorizarea activă a pielii pot scădea semnificativ riscul.

Copiii ar trebui ținuți la interior sau în umbră în intervalul orar 10:00 - 16:00, când razele soarelui sunt cele mai intense. În vacanțe, când copilul transpiră pe plajă sau stă în apă, părinții trebuie să aibă grijă să îl dea cu o cremă cu factor de protecție solară (FPS) de cel puțin 30. 

De asemenea, e bine ca părinții să verifice regulat pielea copiilor pentru orice schimbări ale alunițelor sau apariția unor noi leziuni și să-i învețe pe cei mici să recunoască semnele de avertizare ale melanomului (apariția unei alunițe care arată diferit de celelalte, modificarea unei alunițe existente, mâncărime sau durere în zona unei alunițe, sângerare a unei alunițe). Dacă există un istoric familial de melanom sau în cazul în care copilul are un număr mare de alunițe, consultațiile dermatologice periodice pot fi utile pentru monitorizarea și evaluarea oricăror schimbări suspecte. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dermnet - Childhood melanoma
https://dermnetnz.org/topics/childhood-melanoma
Pub Med - Risk factors and outcomes of melanoma in children and adolescents: A retrospective multicenter study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38040338/
Studiul „Risk factors and outcomes of melanoma in children and adolescents: A retrospective multicenter study”, apărut în J Am Acad Dermatol. 2024 Apr;90(4):716-726. doi: 10.1016/j.jaad.2023.10.067. Epub 2023 Nov 29, autori: Elena B Hawryluk et al.
Frontiers - Malignant Melanoma in Children and Adolescents Treated in Pediatric Oncology Centers: An Australian and New Zealand Children’s Oncology Group (ANZCHOG) Study
https://www.frontiersin.org/journals/oncology/articles/10.3389/fonc.2021.660172/full
Studiul „Malignant Melanoma in Children and Adolescents Treated in Pediatric Oncology Centers: An Australian and New Zealand Children’s Oncology Group (ANZCHOG) Study”, apărut în Front. Oncol., 29 April 2021, Sec. Skin Cancer, Volume 11 - 2021 | https://doi.org/10.3389/fonc.2021.660172, autori: Anne L. Ryan et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0