Ai mancarimi la nivelul sprancenelor? Iata ce afectiuni pot fi de vina!

Mâncărimile de la nivelul sprâncenelor nu ar trebui să te îngrijoreze, pentru că nu reprezintă un simptom grav. Însă este adevărat că pruritul la sprâncene poate deveni sâcâitor și deranjant din punct de vedere estetic. Iată din ce cauză poți avea această problemă, dar și la ce soluții pentru mâncărimea pielii sprâncenelor poți apela.

Mâncărimea sprâncenelor poate fi destul de enervantă, chiar dacă nu este periculoasă și poate apărea din mai multe motive. Cert este că, pentru a calma mâncărimea, este important ca mai întâi să identifici cauza.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Din ce cauze apare mâncărimea la sprâncene?

Există și cauze banale, dar și o serie de afecțiuni care pot cauza mâncărimi la sprâncene. Discutăm în acest articol despre cauzele acestei neplăceri și ce soluții pentru mâncărimea pielii există.

Pensatul, epilatul sau alte proceduri cosmetice

Procedurile de înfrumusețare precum pensatul ori epilatul pot agresa pielea de la nivelul sprâncenelor, determinând apariția unor simptome printre care se numără și mâncărimile. Dacă simptomele persistă mai mult de 2‑3 zile de la procedura cosmetică și apar și alte neplăceri, precum înroșirea pielii și durerile, e necesar să mergi la medicul dermatolog, pentru că poate fi vorba chiar și despre o infecție.

Dermatita seboreică

Aceasta este, de fapt, o formă de eczemă destul de frecventă. La nivelul sprâncenelor există glande care produc uleiuri, de aceea dermatita seboreică poate afecta și această zonă a feței, nu doar scalpul sau obrajii. Dermatita seboreică provoacă, pe lângă mâncărimi, și simptome precum: înroșirea zonelor afectate, aspectul solzos al pielii poate chiar și exfolierea acesteia. Un medic dermatolog poate diagnostica dermatita seboreică și îți poate recomanda, de asemenea, un tratament.

Psoriazisul

Dacă suferi de psoriazis la nivelul feței, și sprâncenele pot fi afectate. Pe lângă prurit, psoriazisul se poate manifesta și prin sensibilitate la atingere, înroșirea zonei și apariția unei eczeme specifice, cu solzi argintii și piele îngroșată.

Zona zoster

Zona zoster se manifestă printr-o iritație cutanată dureroasă, care provoacă mâncărimi și disconfort. Aceasta poate afecta orice parte a corpului, deci și pielea de sub sprâncene.

O reacție alergică

Mâncărimile la nivelul sprâncenelor pot fi cauzate de o reacție alergică pe care o dezvolți în urma folosirii unui produs cosmetic precum vopseaua cu care îți pigmentezi sprâncenele, creionul sau fardul de sprâncene. Dacă, pe lângă mâncărimile cutanate, apar și simptome precum strănutul excesiv, lăcrimarea ori tusea, atunci în mod cert e vorba despre o reacție alergică, deci produsul cu pricina trebuie îndepărtat cât mai repede de pe piele.

Dermatita de contact

Aceasta este o eczemă care apare când pielea intră în contact cu o substanță iritantă. Această reacție alergică produce inflamație la nivelul pielii, dar și mâncărimi. Parfumurile, șamponul sau bijuteriile (piercing în sprâncene) pot declanșa dermatită de contact.

Diabetul

Specialiștii susțin că pacienții diabetici sunt mai predispuși afecțiunilor dermatologice, comparativ cu persoanele care nu suferă de această afecțiune. Mai mult decât atât, manifestările cutanate pot fi chiar printre primele simptome al diabetului. Diabeticul este predispus foliculitei, infecțiilor fungice ori circulației sangvine deficitare, iar toate acestea pot declanșa mâncărimi ale sprâncenelor.

Soluții pentru mâncărimea pielii sprâncenelor 

Tratamentul pentru această problemă este stabilit în funcție de cauza care a declanșat pruritul. Acestea pot să dispară imediat sau să continue. Dacă iritația și mâncărimile la sprâncene au apărut în urma unei proceduri cosmetice, în general, mâncărimea și celelalte simptome neplăcute se ameliorează în câteva zile. Compresele reci pot fi folosite pentru calmarea durerii și a mâncărimilor.

Dacă, însă, mâncărimile nu dispar sau nu se ameliorează în câteva zile, e necesar să mergi la un consult dermatologic pentru a afla cauza și a primi tratament.

În cazul în care, de pildă, suferi de dermatită seboreică, medicul îți poate recomanda tratament cu antifungice sau antibiotice sub formă de unguent sau șampon. În unele cazuri, se recomandă chiar și cremele pe bază de steroizi. Aceștia sunt folosiți și în tratarea psoriazisului. Întrucât cremele cu steroizi sunt foarte agresive cu pielea, trebuie respectate întocmai recomandările medicului în ceea ce privește aplicarea unguentului și perioada.

De cele mai multe ori, nu e nevoie de cine știe soluții pentru mâncărimea pieii de la nivelul sprâncenelor, pentru că acestea dispar de la sine în câteva zile. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că este vorba despre o afecțiune care necesită atenția medicului.

Ce boli pot cauza mâncărimea pielii, în general?

Mâncărimea pielii, cunoscută medical sub numele de prurit, poate fi un simptom al multor afecțiuni. Unele dintre acestea sunt specifice pielii, în timp ce altele sunt manifestări ale unor probleme de sănătate mai generale.

Dermatite

  • Dermatita atopică (eczema) este o afecțiune cronică care provoacă roșeață și mâncărime.
  • Dermatita de contact este cauzată de contactul direct cu un iritant sau alergen.
  • Dermatita seboreică afectează adesea scalpul, fața și partea superioară a corpului.

Boli ale pielii

  • Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică, caracterizată prin plăci solzoase, roșii.
  • Infecțiile fungice - cum ar fi piciorul atletului sau candidoza au ca simptom mâncărimea.
  • Infecțiile parazitare cum ar fi scabia provoacă mâncărimi.

Reacții alergice

  • Urticaria (bube dulci) poate fi declanșată de alimente, medicamente sau alți factori.
  • Alergiile la diverse medicamente sau alimente provoacă mâncărimi ale pielii.

Boli sistemice

  • Bolile hepatice, cum ar fi hepatita și ciroza, care pot cauza colestază, duc la mâncărime.
  • Bolile renale, în special insuficiența renală, pot provoca acumularea de toxine în sânge și duc și la mâncărimi.
  • Tulburările tiroidiene, inclusiv hipotiroidismul și hipertiroidismul, pot să provoace mâncărimi ale pielii.
  • Diabetul, care poate cauza uscăciunea pielii și susceptibilitatea la infecții, poate de asemenea să provoace mâncărimi.

Afecțiuni ale sângelui

  • Policitemia vera, o afecțiune în care corpul produce prea multe celule sangvine, poate duce la mâncărimi.
  • Limfomul, un tip de cancer care afectează sistemul limfatic, poate de asemenea să cauzeze mâncărimi ale pielii.

Alte condiții

  • Sarcina: unele femei experimentează mâncărime din cauza schimbărilor hormonale și întinderii pielii.
  • Menopauza: schimbările hormonale pot cauza uscăciune și mâncărimi ale pielii.

Cum să ai sprâncene sănătoase și frumoase?

Pentru a avea sprâncene sănătoase și frumoase, este important să le acorzi o îngrijire adecvată și să adopți câteva obiceiuri bune în rutina ta de frumusețe. Iată câțiva pași pe care îi poți urma:

Asigură-te că alimentația ta include suficiente vitamine și minerale care favorizează sănătatea părului. Vitaminele A, C, și E, precum și fierul și zincul, sunt esențiale pentru creșterea părului. Consumă multe legume și cantități suficiente de fructe, nuci și proteine pentru a susține sănătatea generală a părului. Menținerea hidratării este crucială pentru sănătatea pielii, inclusiv pentru zona sprâncenelor, deci bea suficientă apă zilnic. 

Smulgerea excesivă a sprâncenelor poate duce la subțierea și deteriorarea lor. Încearcă să păstrezi o formă naturală și să îndepărtezi doar firele de păr care sunt clar în afara liniei sprâncenelor. Dacă nu știi sigur cum să-ți modelezi sprâncenele sau dacă ai probleme cu creșterea lor, sunt prea rare sau se rup ușor, un specialist în frumusețe sau un dermatolog te poate ajuta cu sfaturi personalizate.

Perie sprâncenele zilnic cu o periuță specială pentru a stimula circulația sângelui și pentru a le menține aranjate. Uleiuri precum cel de ricin, de cocos sau de jojoba pot fi folosite pentru a hrăni și fortifica sprâncenele. Sfatul nostru este să aplici uleiul seara, înainte de culcare, folosind o perie de sprâncene sau un tampon de bumbac pentru ca pielea să se hrănească peste noapte.

La fel ca restul pielii, sprâncenele pot fi afectate de soarele prea puternic, deci folosește un produs de protecție solară destinat zonei feței inclusiv pentru sprâncene, masând bine pentru ca acesta să intre sub firele de păr. Așa cum pielea feței se poate arde de la soare, la fel se poate întâmpla și cu zona de sub sprâncene dacă stai mult în soare puternic.

Produsele de îngrijire pentru sprâncene trebuie să fie potrivite pentru tipul tău de piele. Dacă folosești anumite geluri sau pudre pentru sprâncene, ai grijă ca produsele de machiaj să fie blânde și evită-le pe cele care îți cauzează iritații sau alergii.

Ai grijă la vopsirea sprâncenelor. Vopsirea poate face sprâncenele să pară mai pline și mai definite, ceea ce poate îmbunătăți simetria și expresivitatea feței, însă poate veni și cu dezavantaje. Anumite chimicale din vopselele de sprâncene pot provoca reacții alergice, iritații sau dermatită de contact. Este important să faci un test de alergie (test patch) pe o porțiune mică de piele înainte de aplicarea vopselei. De asemenea, chimicalele puternice pot slăbi firul de păr, ducând la subțierea sau ruperea acestuia. Utilizează vopsele speciale pentru sprâncene, nu cele destinate părului de pe cap, deoarece acestea sunt formulate să fie mai blânde și sigure pentru utilizarea aproape de ochi. Cel mai bine este să apelezi la un salon de încredere, unde profesioniștii pot aplica vopseaua corect și în siguranță. După vopsire, folosește un ulei natural sau un balsam pentru a menține sprâncenele hidratate și sănătoase. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - 10 reasons your skin itches uncontrollably and how to get relief
https://www.aad.org/public/everyday-care/itchy-skin/itch-relief/relieve-uncontrollably-itchy-skin
NHS - Itchy skin
https://www.nhs.uk/conditions/itchy-skin/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0