Factori de risc suplimentari ai osteoporozei la pacientii cu lupus

Osteoporoza este una dintre cele mai frecvente patologii ale osului. Este caracterizată prin scăderea masei osoase, deteriorarea țesutului osos și distrugerea arhitecturii osoase, cu compromiterea rezistenței osoase și creșterea riscului de fractură. Pe lângă factorii de risc obișnuiți pentru osteoporoză în populația generală, la pacienții cu lupus intervin câțiva factori de risc suplimentari. Iată cum îi recunoști și ce poți face pentru a preveni osteoporoza dacă ai lupus.

Lupusul este o afecțiune autoimună care face ca sistemul imunitar să atace celulele și țesuturile sănătoase. În consecință, mai multe zone din corp (articulațiile, pielea, rinichii, inima, plămânii) pot fi inflamate și pot avea parte de daune permanente. Lupusul eritematos sistemic se manifestă episodic, fiind o afecțiune cu episoade de acalmie care alternează cu puseele de activitate a bolii.

Osteoporoza este o afecțiune care reduce densitatea osoasă, crescând considerabil riscul de fracturi și atacă mai ales femeile peste vârsta de 50 de ani. Printre factorii de risc ai osteoporozei se numără: menopauza, tratamentele cu corticosteroizi (care se folosesc adesea în tratarea lupusului), lipsa activității fizice, fumatul, consumul de alcool sau lipsa de calciu.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Lupusul și factorii de risc pentru osteoporoză

În afară de factorii de risc cunoscuți pentru osteoporoză în populația generală, la pacienții cu lupus mai există și alții:

  • Tratamentul cortizonic prelungit pentru a menține boala de bază sub control înseamnă factor de risc pentru apariția osteoporozei.
  • Inactivitatea fizică cauzată de perioada de activitate a bolii, de durerile musculare, articulare și osoase crește, de asemenea, riscul de osteoporoză.
  • Menopauza prematură, frecvent întâlnită la pacientele cu lupus, este și aceasta un factor de risc suplimentar.

Toți acești factori de risc suplimentari se traduc printr-o frecvență de aproape 5 ori mai mare a osteoporozei la pacientele cu lupus, în comparație cu femeile aflate la menopauză în populația generală.

Cele mai obișnuite fracturi osteoporotice sunt cele vertebrale (tasările vertebrale), la nivelul șoldului și la nivelul antebrațului distal. Fractura de fragilitate/osteoporotică se produce la un traumatism care, în condițiile unui os sănătos, nu s-ar solda cu fractură sau a cărei intensitate nu o depășește pe cea a unui traumatism prin cădere de la înălțimea corpului. Chiar dacă majoritatea fracturilor/tasărilor vertebrale nu determină în fazele inițiale semne și simptome, odată cu trecerea timpului, acestea provoacă durere la nivelul coloanei vertebrale, dizabilitate, scădere în înălțime și deformare a coloanei vertebrale (cifoză).

Tratamentul antiosteoporotic se inițiază și se conduce în funcție de rezultatele imagistice. Dacă tratamentul cortizonic se prelungește pe o perioadă mai mare de 3 luni, atunci este nevoie de administrarea suplimentelor de calciu și vitamina D3, chiar dacă rezultatele DXA sunt normale. Măsurile de prevenție includ efectuarea anuală a osteodensitometriei osoase DXA. 

Tratament osteoporoză la pacienții cu lupus

Tratarea osteoporozei în cazul unei persoane care suferă și de lupus implică adesea o abordare integrată și atent gestionată de către medici specializați. Deoarece lupusul poate afecta sistemul osos, iar anumite tratamente pentru lupus pot agrava osteoporoza, este esențial să existe o coordonare strânsă între medicul care se ocupă de pacientul cu lupus și medicul specialist în osteoporoză (în principiu, un medic reumatolog tratează ambele boli).

Medicamente pentru osteoporoză

Medicamentele precum bisfosfonații, denosumabul sau teriparatida sunt adesea utilizate pentru a încetini pierderea densității osoase și pentru a reduce riscul de fracturi. Cu toate acestea, este important să se discute cu medicul curant pentru a alege un tratament care să fie compatibil cu medicamentele pe care pacientul le ia deja pentru lupus și pentru a evalua riscul și beneficiile fiecărui tratament.

Suplimente cu calciu și vitamina D

Acestea sunt esențiale pentru menținerea sănătății osoase. Totuși, în cazul lupusului, este posibil ca unele persoane să aibă nevoie de monitorizare suplimentară și ajustări ale dozelor, deoarece anumite forme de lupus sau tratamentele pentru acesta pot afecta nivelurile de calciu și vitamina D.

Activitate fizică și terapie fizică

Exercițiile regulate și terapia fizică pot ajuta la menținerea și creșterea forței osoase și a flexibilității. Totuși, este important ca pacientul să lucreze împreună cu un specialist care să îi poată recomanda exerciții adecvate pentru condiția lui specifică.

Alimentație sănătoasă

O alimentație bogată în calciu și vitamina D poate ajuta la menținerea sănătății osoase. Calciul este crucial pentru sănătatea oaselor, iar pacientul cu lupus și osteoporoză ar trebui să consume alimente precum lapte și produse lactate (iaurt, brânză), tofu fortificat cu calciu, nuci (alune, migdale), semințe (chia, susan), legume cu frunze verzi (spanac, varză kale), broccoli și pește cu oase comestibile (sardine, somon în conservă). Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului. Sursele alimentare de vitamina D includ peștele gras (ton, somon, hering, macrou), ouăle, ciupercile și alimentele fortificate cu vitamina D, cum ar fi cerealele pentru micul dejun și sucurile de fructe.

Consumul excesiv de sodiu și cofeină poate contribui la pierderea densității osoase. Încearcă să limitezi consumul de băuturi cofeinizate și de alimente ultra procesate, care sunt bogate în sodiu, precum mezelurile, chipsurile, produsele de fast-food.

Modificări ale stilului de viață

Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool pot ajuta la menținerea sănătății osoase. În primul rând, substanțele chimice din fumul de țigară pot afecta capacitatea organismului de a absorbi calciul din alimente. Cum spuneam mai sus, calciul este esențial pentru sănătatea oaselor, iar o absorbție redusă a acestuia poate duce la o densitate osoasă scăzută și la fragilitatea oaselor. În al doilea rând, fumatul provoacă inflamație în organism și poate crește nivelul de stres oxidativ. Aceste procese pot afecta negativ sănătatea oaselor și pot accelera pierderea densității osoase.

Consiliere și sprijin psihologic

Tratamentul unei afecțiuni cronice precum lupusul și osteoporoza poate fi dificil din punct de vedere emoțional. Este important ca pacientul să caute sprijin din partea unui terapeut sau a unui grup de susținere din care fac parte alți pacienți pentru a face față mai bine stresului și emoțiilor asociate. Mai multe persoane cu aceeași boală își pot împărtăși experiențele de tratament și de gestionare a bolii și se pot încuraja reciproc, iar componenta de socializare poate fi, de asemenea, foarte importantă.

Monitorizarea regulată

Este esențial ca pacientul să își monitorizeze densitatea osoasă printr-o analiză DEXA (osteodensitometrie), iar medicul va stabili frecvența optimă pentru aceste teste. În timpul procedurii, pacientul va fi plasat pe o masă specială, iar un scanner cu raze X va trece peste corpul său. În general, regiunile examinate includ coloana vertebrală, șoldurile sau alte zone ale corpului care sunt vulnerabile la fracturi osoase. 

Testul este nedureros și durează în general între 10 și 30 de minute, în funcție de numărul de zone examinate. Cantitatea de radiații folosită în testul DEXA este foarte mică, mai mică decât cea utilizată într-o radiografie obișnuită. Totuși, femeile gravide ar trebui să informeze personalul medical înainte de testare. 

Rezultatele testului DEXA sunt exprimate sub formă de scor T și scor Z. Scorul T compară densitatea osoasă a pacientului cu cea a unei persoane sănătoase de aceeași vârstă și sex, în timp ce scorul Z este folosit pentru cefemile aflate la premenopauză, dar și pentru bărbați mai tineri de 50 de ani și compară densitatea osoasă a pacientului cu cea a persoanelor de aceeași vârstă și sex. Un scor T între -1 și -2,5 indică osteopenie (o pierdere a densității osoase mai mică decât în osteoporoză), iar un scor T mai mic de -2,5 indică osteoporoză. 

Medicul va interpreta rezultatele analizei DEXA în contextul istoricului medical al pacientului și al altor factori de risc pentru fracturi osoase. Pe baza acestor rezultate, medicul poate recomanda tratamente și intervenții pentru a preveni sau trata osteoporoza și alte afecțiuni osoase.

Cum să previi osteoporoza dacă suferi de lupus eritematos sistemic?

Adoptă o dietă bogată în calciu și vitamina D, nutrienți esențiali pentru oase sănătoase. Surse bogate în calciu sunt: produsele lactate, care pot fi consumate cu moderație, legumele cu frunze verzi, care pot fi consumate în cantități mai mari, alimentele cu formula îmbunătățită cu calciu, cum ar fi tofu sau unele pâini integrale. În ceea ce privește vitamina D, expunerea limitată la lumina soarelui e suficientă pentru obținerea dozei zilnice recomandate.

De asemenea, este important să faci sport. La fel ca mușchii, oasele devin mai puternice pe măsură ce sunt antrenate. Mersul pe jos, urcatul scărilor, dansul și ridicarea greutăților sunt ideale pentru menținerea sistemului osos puternic.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, în general, este o metodă excelentă de prevenire a osteoporozei. Acest lucru implică renunțarea la fumat, dar și la consumul regulat de alcool.

Osteoporoza este o afecțiune tăcută, care rareori se manifestă timpuriu. Însă este bine să fie tratată cât mai devreme, astfel încât oasele să fie cât mai puțin afectate. Imediat ce observi simptome precum dureri osoase, slăbiciune musculară și mobilitate redusă, mergi la medicul reumatolog care îți tratează lupusul eritematos sistemic și discută cu el despre ce se poate face. Specialistul este cel în măsură să facă investigații suplimentare, să stabilească, dacă este cazul, un diagnostic, dar și să prescrie un tratament adecvat, astfel încât sistemul osos să fie protejat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lupus Foundation of America - How lupus affects the bones
https://www.lupus.org/resources/how-lupus-affects-the-bones
NCBI - Bone Involvement in Systemic Lupus Erythematosus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9143163/
Studiul „Bone Involvement in Systemic Lupus Erythematosus”, apăcut în Int J Mol Sci. 2022 May; 23(10): 5804. Published online 2022 May 22. doi: 10.3390/ijms23105804, autori: Valeria Rella et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0