Greutatea bebelusului – cand ar trebui sa ne ingrijoreze?

Incidența obezității în rândul bebelușilor este în continuă creștere și în România, iar părinții trebuie să fie foarte vigilenți, astfel încât să diferențieze rotunjimile specifice bebelușilor de adevăratele probleme cu greutatea.

Dacă te îngrijorează greutatea bebelușului tău, discută cu medicul pediatru pe această temă, pentru a afla dacă este, într-adevăr, o problemă sau dacă te îngrijorezi nemotivat. În primele luni de viață, în timpul controalelor medicale regulate, bebelușul este cântărit și măsurat. Astfel, este imposibil ca medicul să nu depisteze dacă există o problemă cu greutatea copilului tău. 

O greutate prea mare poate întârzia dezvoltarea fizică și mentală a bebelușului. Acesta va merge de-a bușilea mai târziu și va amâna cu câteva luni mersul. Dacă observi că bebelușul tău întâmpină dificultăți la mișcare din cauza greutății, e cazul să iei măsuri.

Cu toate că un bebeluș cu câteva kilograme în plus nu va deveni un adult supraponderal, un bebeluș obez are riscuri mari să dezvolte o forma de obezitate când va crește.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce factori contribuie la greutatea nou-născutului?

Printre factorii care contribuie la greutatea nou-născutului se numără:

  • Dieta și greutatea mamei, atât înainte, cât și în timpul sarcinii - de exemplu, dacă mama este supraponderală, s-ar putea să nască un bebeluș cu o greutate mai mare. Iar dacă mama nu se hrănește suficient în timpul sarcinii, s-ar putea ca bebelușul să aibă o greutate mică la naștere. 
  • Sănătatea prenatală a mamei, inclusiv dacă bea, fumează sau dacă are diabet
  • Greutatea mamei la naștere, plus genetica (greutatea mamei la naștere, dar și greutatea ambilor părinți la nașterea lor pot juca un rol important în greutatea bebelușului)
  • Vârsta mamei (mamele adolescente tind să aibă copii cu o greutate mai mică la naștere)
  • Sexul bebelușului: băieții tind să aibă o greutate mai mare la naștere
  • Primul născut tinde să aibă o greutate mai mică la naștere decât următorii copii.

Greutatea bebelușului în primele luni

De la naștere, bebelușul are nevoie de lapte matern sau de formulă pentru sugari pentru o nutriție adecvată și o creștere bună în greutate. Este normal ca bebelușii alăptați să primească cantități mici de colostru (lapte matern timpuriu) în primele zile de la naștere. Laptele matern matur oferă apoi toți nutrienții de care micuțul are nevoie pentru a crește sănătos. 

Este normal ca bebelușii să piardă puțin în greutate după ce se nasc. Bebelușii sănătoși pot pierde până la 10% din greutatea lor la naștere în prima săptămână după naștere și pot reveni la greutatea la naștere după 2 până la 3 săptămâni.

Ce este considerat un model tipic de creștere în greutate pentru un copil?

Toți bebelușii cresc diferit, dar există recomandări oficiale pentru creșterea sănătoasă în greutate. Specialiștii spun că majoritatea nou-născuților sănătoși, la termen, își dublează greutatea de la naștere când împlinesc 4 luni.

Greutatea bebelușilor de sex masculin se va tripla în aproximativ 13 luni. Greutatea bebelușilor de sex feminin se va tripla în aproximativ 15 luni. Cu toate acestea, este important de menționat că toți bebelușii cresc în ritmul lor.

Creșterea sugarilor cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani este de obicei calculată folosind standardele de creștere ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Diagramele de creștere a sugarilor permit profesioniștilor din domeniul sănătății să compare creșterea bebelușului tău cu cea a tuturor celorlalți bebeluși de aceeași vârstă și sex.

Etapele de creștere sunt ajustate pentru bebelușii prematuri. Creșterea bebelușilor prematuri este considerată în funcție de vârsta lor corectată, mai degrabă decât de vârsta lor cronologică (naștere).
Organizația Mondială a Sănătății a realizat următorul tabel, pentru a ne ajuta să ne dăm seama dacă un bebeluș are sau nu probleme cu greutatea. Acest tabel nu înlocuiește însă consultul medical de specialitate.

Greutatea bebelușului în funcție de vârstă și sex

Pentru fetițe, greutatea ideală în funcție de vârstă ar fi:

  • 0-3 luni: 2,31 kg – 7,8 kg
  • 3-6 luni: 7,8 kg – 9,7 kg
  • 6–12 luni: 9,7 kg – 12 kg
  • 1–2 ani: 12 kg - 15,51 kg
  • 2–4 ani: 15,51 kg – 22,5 kg

Pentru băieței, greutatea ideală în funcție de vârstă ar fi:

  • 0-3 luni: 2,31 kg – 8,3 kg
  • 3-6 luni: 8,3 kg – 10,2 kg
  • 6–12 luni: 10,2 kg – 12,38 kg
  • 1–2 ani: 12,38 kg – 15,92 kg
  • 2–4 ani: 15,92 kg – 22 kg

Ce poți face pentru a menține greutatea bebelușului sub control:

Monitorizează-ți greutatea în timpul sarcinii

Kilogramele în plus acumulate în timpul sarcinii pot duce la creșterea greutății bebelușului. Studiile sugerează că, pe măsură ce greutatea la naștere crește, se mărește și riscul de obezitate infantilă.

Alăptează-l pe cel mic 

Studiile făcute în domeniu arată că alăptatul reduce șansele de obezitate infantilă. Un studiu recent arată că greutatea mare a sugarului crește riscul de exces de greutate în copilărie, în timp ce alăptarea poate diminua această problemă de sănătate. Cu toate acestea, unii sugari au o creștere în greutate foarte mare, chiar dacă sunt alăptați exclusiv 1

În cadrul acestei cercetări, oamenii de știință au examinat riscul unui indice de masă corporală (IMC) ridicat și supraponderalitatea în copilărie pentru sugarii ≥2,5, în funcție de durata alăptării exclusive (≤2, >2 până la <4 sau ≥4 luni). Studiul se bazează pe 13.401 copii de 7 ani și 9.819 copii de 11 ani înscriși în Cohorta Națională Daneză de Naștere (născuți în perioada 1997-2003).

Rezultatele cercetării au arătat că sugarii alăptați exclusiv ≤2, >2 până la <4 sau ≥4 luni au avut cote ajustate (OR) pentru excesul de greutate la 7 ani, în comparație cu sugarii <2,5 alăptați exclusiv ≥4 luni.

Diferențele de risc de exces de greutate și IMC în funcție de durata alăptării exclusive nu au fost semnificativ diferite în rândul copiilor de 7 ani și nici în rândul copiilor de 11 ani. O greutate mare a sugarului crește riscul de supraponderalitate și este asociată cu un IMC mai mare în copilărie. În timp ce riscurile și scorurile ale indicelui de masă corporală au avut tendința de a fi mai mici pentru cei alăptați exclusiv la sân mai mult timp, diferențele nu au fost semnificative statistic, atrag atenția oamenii de știință.

Limitează consumul de sucuri 

Sucurile și băuturile dulci nu trebuie să facă parte din dieta bebelușului. Pe măsură ce introduci alimentele solide în dieta celui mic, oferă-i fructe și legume, însă nu și sucuri.

Oferă-i copilului o gamă largă de produse alimentare

Când începi diversificarea, în loc să te concentrezi pe alimentele pe bază de carbohidrați, cum ar fi cerealele de ovăz, optează pentru bucăți de legume și fructe.  

Nu îți lăsa copilul să mănânce în fața televizorului

Mulți părinți au tendința de a-i lăsa pe bebeluși în fața televizorului, pentru a le potoli crizele de plâns și pentru a-i face să fie liniștiți și chiar le permite să mănânce în fața unui gadget. Însă specialiștii ne recomandă să nu permitem uitatul la televizor copiilor mai mici de 2 ani. Cu cât bebelușul se uită mai mult la televizor și cu se învață să mănânce în fața unui ecran, cu atât mai mare este riscul sau de a deveni supraponderal.

Grăsimea, la bebeluși, nu este neapărat dăunătoare. Într-o cantitate adecvată, grăsimea este necesară, bebelușul folosind-o în anumite stadii de evoluție. Însă obezitatea infantilă reprezintă un motiv de îngrijorare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Care sunt complicațiile unei greutăți prea mari la copii 

Bebelușii care acumulează multe kilograme în plus au risc crescut de obezitate pe măsură ce cresc. Unele studii recente arată că tiparele de hrănire sunt stabilite până când bebelușul împlinește vârsta de 3 luni.

Obezitatea infantilă este asociată cu risc crescut de dezvoltare a hipertensiunii, a tulburărilor de somn, a pubertății premature, precum și a diabetului. Obezitatea infantilă poate apărea atât pe un fond genetic, cât și din cauza unor modificări hormonale care îl afectează pe copil. Este foarte important ca părintele să observe imediat problemele de greutate ale celui mic, astfel încât să ia măsuri în timp util.

Ce poți face pentru a trata obezitatea infantilă

Medicii pediatri recomandă părinților care au copii supraponderali să mențină greutatea copiilor, nu neapărat să declanșeze eliminarea kilogramelor în plus. Asta pentru că bebelușii sunt în continuă creștere și, pe măsură ce se vor înălța și dezvolta, kilogramele în plus vor fi tot mai puțin vizibile.

Programul de menținere a greutății bebelușului include o dietă sănătoasă, fără supraalimentare, precum și activitate fizică intensă. Modificările recomandate pentru combaterea obezității sunt identice cu cele recomandate pentru prevenirea acumulării depozitelor de grăsime.

Obezitatea infantilă nu trebuie neglijată, întrucât rareori se tratează de la sine, fără modificarea alimentației și a stilului de viață. Întrucât vine la pachet cu o serie de riscuri pentru sănătatea fizică și mentală a celui mic, părintele trebuie să facă tot posibilul pentru a-l ajuta pe cel mic să ajungă la o greutate normală pentru vârsta sa.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Overweight in childhood of exclusively breastfed infants with a high weight at 5 months”, Matern Child Nutr. 2021 Jan., Camilla S. Morgen et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7729543/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0