Cauza a infertilitatii la barbati: medicamentele si substantele ilegale (drogurile)

Există foarte multe cauze ale infertilității masculine, inclusiv cauze de natură hormonală, anatomică sau infertilitate secundară ca urmare a expunerii la anumite substanțe. Însă oamenii de știință spun că este foarte clar că multe medicamente, referindu-ne aici la tratamente farmaceutice, sunt corelate cu infertilitatea la bărbați, care este de cele mai multe ori reversibilă și tratabilă.

Infertilitatea la bărbați este definită ca incapacitatea de a obține concepție în decurs de un an de contacte sexuale neprotejate. Bolile asociate cu infertilitatea masculină includ în primul rând obezitatea, hipogonadismul hipogonadotrop, infecțiile sistemului reproducător și bolile sistemice. 

Elementele stilului de viață nesănătos, cum ar fi fumatul și consumul mare de alcool, precum și factorii de mediu, au, de asemenea, efecte dăunătoare asupra funcției reproductive masculine și perturbă fertilitatea prin diferite mecanisme, arată o analiză recentă. S-a demonstrat că fumatul și consumul intens de alcool influențează negativ calitatea spermei, consumul de alcool având un efect mai pronunțat asupra reducerii maturității spermatozoizilor și provocând daune mai mari ADN-ului în comparație cu fumatul.

Din ce în ce mai mult, cercetările sugerează că perturbatorii endocrini de mediu joacă un rol semnificativ în dezvoltarea infertilității masculine. Medicamentele și substanțele interzise pot fi, de asemenea, o cauză a infertilității, despre care vom discuta mai multe în cele ce urmează.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Substanțe care pot cauza infertilitate în cazul bărbaților

Aceste substanțe sunt:

Sulfasalazina

Un medicament antiinflamator folosit pentru a trata afecțiuni precum boala Crohn și poliartrita reumatoidă, acesta scade numărul de spermatozoizi, însă efectele sale sunt doar temporare.

Steroizii anabolizanți

Aceștia sunt de multe ori folosiți în mod ilegal, pentru a construi masa musculară și pentru a îmbunătăți performanțele atletice; folosirea pe termen lung, abuzivă, a steroizilor anabolizanți poate reduce numărul de spermatozoizi și motilitatea acestora.

Chimioterapia

Medicamentele folosite în cadrul chimioterapiei pot uneori să reducă în mod semnificativ producția de spermă a bărbatului aflat în tratament.

Remediile din plante medicinale

Chiar și unele remedii din plante, cum ar fi extractele obținute din rădăcina unei plante din China, numită tunetul lui Dumnezeu (Tripterygium wilfordii), pot afecta producția de spermatozoizi și pot reduce dimensiunile testiculelor.

Drogurile

Substanțele ilegale, cum ar fi cocaina, pot să afecteze calitatea spermei. Abuzul de cocaină poate să reducă temporar numărul și calitatea spermatozoizilor. Și THC, ingredientul activ din marijuana, scade producția de spermatozoizi și reduce apetitul sexual, afectând producția de testosteron. În plus, THC are un efect dăunător direct asupra motilității spermatozoizilor.

Cele mai frecvente substanțe care pot afecta fertilitatea unui bărbat

Acestea sunt substanțele asociate mai des cu infertilitatea la bărbați:

Testosteronul 

Terapia de substituție cu testosteron (suplimentarea cu testosteron) are un efect negativ puternic asupra producției de spermă. Când testosteronul este administrat la bărbați, semnalele hormonale care le transmit testiculelor să producă testosteron și să producă spermatozoizi sunt blocate, iar în acest fel, producția naturală de testosteron se oprește. Nivelul de testosteron din testicule scade subit, prea mult pentru a mai susține producția de spermatozoizi.

Steroizii anabolizanți

Așa cum am discutat, aceștia sunt folosiți pentru a construi masa musculară și/sau pentru a reduce grăsimea corporală. Din păcate, acest tip de steroizi afectează fertilitatea bărbatului în același mod în care o afectează testosteronul: intervenind în semnalele hormonale care sunt necesare pentru a se produce spermatozoizi.

Alcoolul

Nu este un drog și nici o substanță interzisă, însă poate influența unele aspecte ale fertilității. Consumul scăzut până la moderat de alcool nu pare să afecteze fertilitatea bărbaților. Consumul excesiv de alcool (mai mult de 14 băuturi alcoolice pe săptămână), însă, poate să scadă producția de testosteron, crește rata la care testosteronul este eliminat din fluxul sangvin și crește nivelul de estrogen din organismul bărbatului.

Narcoticele (opioidele)

Clasa de opioide include atât medicamente pe bază de prescripție medicală (pentru tratarea durerii și dependenței), cât și droguri ilegale. Folosirea pe termen lung a opioidelor poate perturba semnalele care controlează producția de testosteron, lucru care poate cauza un nivel scăzut al acestui hormon și care poate să scadă cantitatea și calitatea spermatozoizilor.

Nu există dovezi care arată că folosirea pe termen scurt a opioidelor are un efect negativ asupra fertilității bărbatului. Așa că dacă pacientul ia pe termen scurt acest gen de medicamente, pentru a controla durerea după o operație sau în urma unei fracturi, el trebuie să ia aceste medicamente conform indicațiilor medicului.

Inhibitori de 5 α‑reductaza (sau 5 alfa-reductaza) 

Aceste medicamente sunt folosite pentru a trata mărirea prostatei și căderea părului. Impactul acestora este mic și reversibil, odată ce tratamentul medicamentos este oprit.

Alfa-blocante

Aceste medicamente sunt folosite pentru a trata simptomele urinare cauzate de mărirea prostatei. Alfa-blocantele afectează fertilitatea bărbaților în moduri diferite, în funcție de direcția în care funcționează fiecare medicament.
Alte medicamente care pot afecta fertilitatea sunt:

  • antidepresivele (în special inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sau ISRS);
  • blocantele canalelor de calciu sunt indicate ca terapie pentru multe condiții medicale, inclusiv hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă;
  • antiepilepticele sunt asociate cu infertilitatea în ceea ce privește factorul masculin;
  • antiretroviralele, cum sunt cele folosite în cazul pacienților cu HIV, afectează calitatea spermei.

Cum se tratează infertilitatea la bărbați?

Tratamentul infertilității masculine poate varia în funcție de cauza subiacentă a problemei. Iată câteva metode comune de tratament:

Evaluare medicală completă

Pentru început, este important ca bărbatul să se prezinte la un specialist în fertilitate pentru o evaluare completă. Aceasta poate include istoricul medical, examene fizice, analize de sânge pentru a evalua nivelurile hormonale și analize de spermă (spermogramă) pentru a evalua calitatea și cantitatea spermei.

Tratamentul cauzei subiacente

Dacă este identificată o cauză specifică a infertilității, cum ar fi un dezechilibru hormonal, o infecție sau o anomalie anatomică, aceasta poate fi tratată direct. Tratamentele pot include administrarea de medicamente, intervenții chirurgicale sau alte proceduri pentru corectarea problemei.

Medicamente pentru îmbunătățirea fertilității

În unele cazuri, medicația poate fi prescrisă pentru a îmbunătăți calitatea spermei sau pentru a trata problemele hormonale care pot afecta fertilitatea. Citratul de clomifen este uneori prescris pentru bărbații cu niveluri scăzute de testosteron sau cu tulburări ale hormonilor hipofizari, pentru că poate stimula producția de testosteron și poate îmbunătăți calitatea spermei. 

Gonadotropinele sunt hormoni care stimulează producția de spermă în testicule și pot fi utilizate pentru tratamentul bărbaților cu oligozoospermie (scăderea numărului de spermatozoizi) sau azoospermie (absența spermatozoizilor în lichidul ejaculat). Anastrozolul este un inhibitor de aromatază și poate fi prescris pentru bărbații cu infertilitate asociată cu niveluri ridicate de estrogen. Reducerea nivelurilor de estrogen poate îmbunătăți calitatea spermei și poate spori fertilitatea. 

Pentru bărbații cu disfuncție erectilă care afectează fertilitatea, pot fi prescrise medicamente precum inhibitorii de fosfodiesterază-5 (cum ar fi sildenafilul sau tadalafilul) pentru a ajuta la tratarea acestei probleme.

Tehnici de reproducere asistată

Pentru bărbații cu probleme severe de fertilitate sau pentru cuplurile care nu au avut succes cu alte tratamente, există opțiuni de reproducere asistată. Acestea includ inseminarea intrauterină (sperma prelucrată este plasată direct în uter în timpul ovulației partenerei), fertilizarea in vitro (ovulele partenerei sunt colectate și fertilizate în laborator cu spermă, iar embrionii rezultați sunt transferați în uterul partenerei) sau ICSI (injecția intracitoplasmatică de spermă, adică injectarea unui singur spermatozoid într-un ovul pentru a îmbunătăți șansele de fertilizare în cazurile în care există probleme semnificative de calitate sau cantitate a spermei).

Adoptarea unui stil de viață sănătos

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate fi benefică pentru îmbunătățirea fertilității masculine. Aceasta include menținerea unei alimentații echilibrate, cu evitarea alimentelor nehrănitoare (prăjeli, dulciuri, produse de patiserie, fast-food), evitarea consumului excesiv de alcool, renunțarea la fumat și ajungerea la o greutate corporală sănătoasă.

Oamenii de știință spun că prevalența în creștere a infertilității masculine este o tendință globală generalizată, mai multe regiuni înregistrând o creștere notabilă. Această traiectorie ascendentă subliniază erodarea continuă a sănătății reproductive și a fertilității masculine la o scară semnificativă la nivel mondial. Pentru că reprezintă o amenințare substanțială pentru sănătatea reproducerii, infertilitatea masculină necesită o atenție sporită din partea cercetătorilor.

Ca metode de a preveni infertilitatea la bărbați avem în primul rând evitarea infecțiilor cu transmitere sexuală; aceasta este esențială pentru menținerea sănătății sistemului reproducător, utilizarea prezervativelor în timpul contactului sexual reducând riscul acestor boli.

Cum am discutat, expunerea la substanțe toxice precum cele din tutun, consumul excesiv de alcool, expunerea la substanțe chimice periculoase sau la radiații poate afecta calitatea spermei și fertilitatea masculină. Evitarea acestor factori poate ajuta la menținerea sănătății sistemului reproducător.

Supragreutatea și obezitatea pot afecta nivelurile de hormoni, contribuind la infertilitatea masculină. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase prin dietă echilibrată și exerciții fizice regulate poate reduce acest risc. Expunerea prelungită la temperaturi ridicate în zona genitală (de exemplu, prin purtarea lenjeriei strânse sau folosirea apei fierbinți la spălat) poate afecta producția de spermă. Evitarea acestor situații poate ajuta la menținerea sănătății spermei.

Și stresul cronic poate afecta nivelurile de hormoni și poate influența negativ fertilitatea masculină. Gestionarea stresului și menținerea unei stări de sănătate psihică adecvată poate fi benefică pentru sănătatea generală și pentru fertilitatea masculină. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Male Infertility
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17201-male-infertility
BMC - Global, regional and national burden of male infertility in 204 countries and territories between 1990 and 2019: an analysis of global burden of disease study
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-023-16793-3
Studiul „Global, regional and national burden of male infertility in 204 countries and territories between 1990 and 2019: an analysis of global burden of disease study”, apărut în BMC Public Health 23, 2195 (2023). https://doi.org/10.1186/s12889-023-16793-3, autori: Huang, B., Wang, Z., Kong, Y. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0